Kako ojačati imunitet i zaštiti se od prehlade tokom sezone gripe

Posted by MaxiVita d.o.o. on

Stiže nam vrijeme prehlada, kao i uvijek kada provodimo više vremena unutra a ne vani na zraku. 

Htjeli smo sa vama podijeliti par savjeta kako da se zaštitite od tih silnih bakterija koje jedva čekaju da se nastane u našim disajnim putevima ili pak zalijepe na naše ručice :) i tako uđu u organizam.

Nećemo vam puno palamudriti, pa evo nabrzaka za pročitati šta sve možete učiniti da zaštitite svoj blagocjeni imuni sistem:

  1. Perite ruke i perite i perite i perite!!! Broj jedan je naravno pranje ruku, nakon i pandemije virusa koju smo prošli, ako  smo išta zapamtili, to je da, ruke moramo neprestano prati, time sprečavamo da bakterije uđu u naš organizam i nastane se.
  2. Zračiti prostor u kojem boravimo, jako bitno opet zbog bakterija, slobodno obucite nešto preko i otvorite taj prozor na kratko i udahnite svijež zrak. Ne samo da ćete se nakon toga osjećati bolje nego ćete i učiniti nešto za svoje zdravlje.
  3. Ukoliko imate radijatore u kući ili stanu, obavezno držite vodu na njima, vodu možete staviti u neku veliku keramičku šolju i vidjeti u čudu kako brzo je morate ponovo dopuniti. Ukoliko je zrak u prosotoru u kojem boravite previše suh, bakterije će lakše ući u vaš organizam. Super savjet je također da za vrijeme prehlada koristite sprej za nos sa čistom fiziološkom otopinom, on će vam pomoći u sprječavanju bakterija da uđu kroz nos tako što će održavati nosnice vlažnima.
  4. Pijte čajeve, znate kako je sa čajem, neki ga piju samo kada su bolesni, a tada je već kasno. Čaj trebamo piti na dnevnoj bazi i ukoliko je namjenski onda čak i do mjesec dana da bi počeo djelovati kako treba. Birajte mješavine čajeva, više trava, više djelovanja, barem što se tiče jačanja imunog sistema. Isprobajte naš ukusni čaj za imunitet na bazi 11 sjajnih biljaka, od kojih svaka posebno jača različite djelove našeg organizma
  5. Također dobar savjet su propolis kapi ili sprej, ne moramo da vam pričamo koliko je propolis zdrav, vrijedne pčelice su čitavu godinu prikupljale sve ono najbolje od biljaka za vas, a mi smo ga pripremili u super koncentraciji, slobodno ga ušpricajte u grlo svako malo ili uzmite na kašićicu. Naškoditi vam ne može, ojačati će vam imuni sistem, i pomoći u zarastanju bilo kakvih rana u ustima.
  6. Jedite zeleno, zeleno, zeleno i jako šareno. Već znate koje voće i povrće se jede zimi, jedite sezonski, to je najzdravije, trenutno je sezona salate, bacite se na nju, eksperimentišite sa različitim dresing okusima, i dodacima.
  7. I za kraj, budite nasmijani, grlite vama drage ljude, poklanjanje osmjeha strancu ili samom sebi u ogledalu izbacuje hormon sreće (oksitocin) koji opet djeluje na vaš imuni sistem i jača ga. Ukoliko ste tužni, nezadovoljni to utiče na vaše tijelo i slabi ga i čini lakšim da napade. Zato, osmjehnite se, evo sada dok čitate ovaj tekst, i učinite sitnicu za vaše zdravlje..ajmo osmjeh...još jedan :)))))

Share this post← Older Post Newer Post →